Bahan-Bahan
Sumi Jelly secukupnya(buang air jelly terlebih dahulu)
3 Keping roti(tak perlu buang kulit)
200 ml susu cair
600 ml air
1 paket agar-agar serbuk(10 gram)
1/2 cawan gula pasir(ikut citarasa nak kurang atau lebihkan)
1/2 sudu teh esen ros(optional kalau tak bubuh pun tak pa)
Beberapa jenis pewarna
Sumi Jelly secukupnya(buang air jelly terlebih dahulu)
3 Keping roti(tak perlu buang kulit)
200 ml susu cair
600 ml air
1 paket agar-agar serbuk(10 gram)
1/2 cawan gula pasir(ikut citarasa nak kurang atau lebihkan)
1/2 sudu teh esen ros(optional kalau tak bubuh pun tak pa)
Beberapa jenis pewarna
Cara Membuatnya
Susun sumi jelly di dalam acuan.Setelah penuh masukkan acuan ke dalam peti sejuk
Kisar/Blend halus roti dan susu cair.Ketepikan
Satukan air,agar-agar serbuk dan gula di dalam periuk,kacau sebati dan letakkan di atas dapur.Masak sehingga mendidih
Kecilkan api dan masukkan roti yang telah di blend tadi.Kacau sehingga mendidih sedikit di tepi-tepi periuk
Tutup api.Masukkan esen ros dan gaul sebati
Keluarkan acuan tadi dari peti sejuk.Tuang sedikit adunan ke atas sumi untuk memastikan sumi bercantum.Masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 3 minit(Boleh juga masukkan di bahagian freezer/sejuk beku tapi saya letak bahagian bawah sahaja)
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna yang berbeza
Tuang warna pertama ke atas sumi dan masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 5 minit
Ulangi proses yang sama untuk warna berikutnya
Sejukkan sebelum dipotong
Selamat Mencuba
SUMBER RESEPI-Noor Abdul Rahim&Buku Resepi.Com
Susun sumi jelly di dalam acuan.Setelah penuh masukkan acuan ke dalam peti sejuk
Kisar/Blend halus roti dan susu cair.Ketepikan
Satukan air,agar-agar serbuk dan gula di dalam periuk,kacau sebati dan letakkan di atas dapur.Masak sehingga mendidih
Kecilkan api dan masukkan roti yang telah di blend tadi.Kacau sehingga mendidih sedikit di tepi-tepi periuk
Tutup api.Masukkan esen ros dan gaul sebati
Keluarkan acuan tadi dari peti sejuk.Tuang sedikit adunan ke atas sumi untuk memastikan sumi bercantum.Masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 3 minit(Boleh juga masukkan di bahagian freezer/sejuk beku tapi saya letak bahagian bawah sahaja)
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna yang berbeza
Tuang warna pertama ke atas sumi dan masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 5 minit
Ulangi proses yang sama untuk warna berikutnya
Sejukkan sebelum dipotong
Selamat Mencuba
SUMBER RESEPI-Noor Abdul Rahim&Buku Resepi.Com
0 comments on "PUDING ROTI SUMI"
Post a Comment